Spacebar

Eindhoven, Kleine Berg

Herontwikkeling voormalig Van der Schoot pand

Uitgangspunt was dat alle wanden vrij zouden blijven, maar voor de plaatsing van een toilet is dit niet praktisch. De toilet op de tweede verdieping staat daarom tegen de achterwand terwijl de toiletruimte er twee meter van verwijderd is. Bij gebruik van de toiletpot wordt de toiletruimte middels een tunnel over de pot geschoven. Een zevental draai- en kantelbare kapperspiegels vormen samen een voyeursmachine die op caleidoscopische wijze blikken verstrooien en in een onverwachte hoek weer opgevangen.

De pashokjes van de kledingzaak zijn in de vide geschoven en worden omzoomd door twee metershoge kokers van stof. Het ophijsen en neerlaten van de gordijnen kan niemand ontgaan, waardoor de getoonde transformatie eenvoudig kan worden getoetst aan de kritische blik van andere klanten.
Spacebar is een twaalf meter lang kappersmeubel waar elf mensen tegelijkertijd aan geknipt en gekleurd kunnen worden. Rvs poten dragen een balkvormig volume dat over de gehele lengte van het meubel als basement fungeert voor de spiegels. Paarsgewijs vormen de spiegels een configuratie die iedere knipplaats definieert en verbijzondert. De spiegels kunnen open gedrukt worden en geven toegang tot een kastruimte. Het meubel is bekleed met eenvoudige witte facettegels van tien bij twintig centimeter. De föhns worden opgehangen in rvs bekerhouders.
Het resultaat houdt het midden tussen een modernistische skyline en een binnenstebuiten gekeerde badkamer. Als aan een lange buffettafel wordt de transformatie van het eigen spiegelbeeld geconsumeerd: La Grande Coiffe. Aan de kop van de tafel wordt hiervan de rekening gepresenteerd. De kassa is uiteengelegd in een aantal vuurrode puistachtige elementen die het stringente meubel ruw onderbreken en het klinische karakter ervan puberaal besmetten.
jaar
2000

in samenwerking met
Urban Affairs

programma
Kapper, kledingzaak, schoonheidssalon
11 werkplekken en kassa


website
www.faceskappers.nl

gerelateerde projecten