The Dutch Mountains Eindhoven

Biobased Skyscraper

The Eindhoven rail zone is in full development. With a dynamic mix of living, working and socializing, an international center will be built here in the coming years.
The city of Eindhoven has far-reaching ambitions for this area in terms of climate adaptation, energy transition, circularity, smart mobility and healthy urbanization.
As one of the first projects in the railway zone, The Dutch Mountains is being realized at a prominent location on the Dommel stream valley. Here the campus of the technical university and the center of Eindhoven meet. The Dutch Mountains adds a program that fits this spatial pivot point. Two towers with offices, houses and a hotel come together in a winter garden connected to the Dommel valley in which meetings and exchanges are centralized. When viewed from different perspectives, the profile of the sculptural building constantly shifts and "moves along" with passers-by, be it via the railway or via the Prof. dr. Dorgelolaan.
The Dutch Mountains is constructed from biobased materials such as CLT (cross laminated timber) as much as possible. On one hand the project contributes to the sustainability ambitions of Eindhoven, and on the other it generates new knowledge about the use of wood and other biobased materials in high-rise buildings.

Dommel Valley
The brook valley landscape is characteristic of the sandy soils of Brabant. The Dommeldal is part of this landscape and also an important spatial carrier of the Brainport knowledge region. It connects the High Tech Campus, ASML and the campus of the Technical University with the center of Eindhoven. It also connects the urban area with the surrounding landscape and offers numerous recreational and sports opportunities. With the future widening of the Dommeltunnel, the Dommeldal will also become an attractive green space at the site of The Dutch Mountains. The Dutch Mountains are therefore fully oriented towards and connected to the Dommel Valley, allowing residents, users and passers-by to enjoy this. Hospitality will be placed in the southwest-facing plinth of the building adjacent to the Dommeldal. In addition, the outdoor space will be programmed as "event space" with various cultural activities. A wide staircase with seating leads to the lobby on the first floor that is furnished as a winter garden. Inside and outside are connected.

Multimodal accessibility
The location is a stone's throw from the central station and the bus station. Adjacent to the location, where Dommel and rail meet, new entrances to the platforms are planned, making the building even more accessible by public transport. The existing tunnel under the track will be considerably widened thereby giving the Dommel the space and a more fully-fledged connection for cyclists and pedestrians between the campus and the center. At the same time, the location is also easily accessible by car via Kennedylaan, which connects directly to the A2, A58 and A50. There are two parking levels underneath the building for residents and users of The Dutch Mountains, but possibly also for visitors to the TU / e and the center. Due to the multimodal character of the location, new mobility concepts are being investigated whereby public transport travelers can make use of pre- and post-transport with self-driving (shared use) pods.

High Tech High Touch
A large part of the building is constructed "biobased" from solid wood. It gives a tactile quality (high touch) to a high-tech work and living environment. Solid timber construction also contributes to the CO2 ambitions; the production does not entail CO2 emissions, in contrast to the production of concrete and cement, which is responsible for no less than 5-10% of all CO2 emissions worldwide. On the contrary, with the use of a solid wood construction, a large amount of CO2 is captured for perhaps a few hundred years. A building of solid wood construction, CLT (cross laminated timber), can be fully prefabricated and assembled on site in a relatively short time. This means that the construction time can be considerably shortened. Ideally we use Dutch wood for the production of the CLT.

Conscious and circular
The Dutch Mountains is being developed in a circular fashion by using reusable materials and raw materials, and by constantly applying new ideas and technologies as updates. Technology plays an important role in the functioning of this building. This is consciously combined with the application of natural principles, both in the use of materials and, for example, in climate control, so that the amount of installations and the associated amount of energy consumption can remain as limited as possible.

Solar / wind towers
The climate control of the building uses natural principles as much as possible, so that the amount of installations and the associated amount of energy consumption can be kept as limited as possible. The central winter garden will play an important role in the building physics of the entire building. Thanks to the transparent roof, solar energy can be used directly to heat the lobby. This also applies to the climate facades of the towers that are connected to the lobby. The exterior spaces of the houses are also located in the climate facades. The warm (CO2-contaminated) air rises and can also leave the building via the top of the towers (after possible heat recovery). This is accelerated by pressure differences (chimney effect) in the towers. Fresh, clean air is drawn in through the Dommel zone. For a natural humidification of the air, we also assume a maximum greening of the winter garden and the climate façade. This will also contribute to a pleasant living and working environment. 

year
2019

team
ir. Marco Vermeulen, ir. Joost van der Waal, Msc. M.Arch. Bertus van Woerden, BSc. Jasper Veldhuis

in cooperation with
Bloc
Urban Xchange


programme
mixed use

status
preliminary design

website