VILLAGE PARK STAMPERSGAT
  
  
 view towards the south
  
 terrain sugar factory (site: field below)
  
 view from rotunda (existing situation)
  
 plan map
  
 sections
  
 Stampersgat owes its name to the Rubia tinctorum, a plant which roots are stamped to extrude a red dye
  
 view towards north
  
 walking paths in the park
  
 model
  
  
 view from Dinteloordseweg (N268)
  
 view from rotunda (autumn)
LOCATION
Stampersgat
YEAR
2010
COLLABORATORS
Gemeente Halderberge, Samenstichting Stampersgat, Waterschap Brabantse Delta, Van Helvoirt Groenprojecten
TEAM
Marco Vermeulen
Tim Aarsen
Rutger Wirtz
PROGRAMM
Landscape park, sheep meadow, flower meadow, pedestrian paths
SURFACE
19600 m2
STATUS
Sketch design, realisation in 2011
CLIENT
The Suiker Unie


NEWS
LAND ART FOR THE SUGAR FACTORY
DESIGN VILLAGE PARK STAMPERSGAT COMPLETED

VILLAGE PARK STAMPERSGAT

design buffer zone Suiker Unie - Stampersgat

Between the site of the sugar factory and the village of Stampersgat, SMV designed a miniature landscape park. The park is made out of landforms which are constructed using beet soil, a rest product of the sugar factory. The landforms work as a sound barrier as well as a visual barrier. The park will also serve as a connecting element between the village and the existing pedestrian routes along the Mark-Vlietcanal. The park is part of the primary visual quality zone of the het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland, a large-scale greenhouse and industrial zone in the nearby Prinsenland polder.

The park serves two types of pedestrians: those who want to go to the Van-Aken hiking path along the canal and those who just want to go for a small walk inside the park. The three sculptural landforms create interesting spaces which offer alternatives for pedestrians. The obvious simplicity of the design together with the gracious curves and lines makes for an interesting play of depth and a constant changing perspective.

The village park is covered in a mix of different grasses. The planting of trees and shrubs is limited to the outside. The overall sculpture and shape of the landform will be kept in tact. The park will have to different sides. The outside will be overgrown with a mix of different grasses resulting in a sober green carpet. These fields will be maintained by sheep. By keeping the grass short the overall shape is clearly visible. On the inside, along the main path, we will find a meadow filled with flowers and herbs. The Rubia plant plays an important role, from a historic perspective, the village derives it name from it. Through the use of an extensive mix of plants and herbs a rich bio divers landscape is created. The paths are covered in small pieces of limestone, another rest product of the sugar factory.

Bookmark and Share
smv_20100514_afc_0_thu2.jpg
002_zicht__binneng_thu2.jpg
5_thu2.jpg
smv_1001_panorama1_thu2.jpg
smv_plankaart_thu2.jpg
smv_1001su_2010032_thu2.jpg
koeh_123_thu2.jpg
001_zicht_binnenge_thu2.jpg
smv_gebruik_kaart_thu2.jpg
img_8092_thu2.jpg
p1020881_thu2.jpg
p1020889_thu2.jpg
001_zicht_rondpunt_thu2.jpg