LOCATIE
Eindhoven, Kleine Berg
JAAR
1996
IN SAMENWERKING MET
Urban Affairs
PROGRAMMA
Kapper, kledingzaak, schoonheidssalon
OPPERVLAKTE
550 m2
OPDRACHTGEVER
Faces, Jurc, Blush

PUBLICATIES
LISA 1
TYPISCH EINDHOVEN

TENTOONSTELLINGEN
EXHIBIT 98, AFSTUDEERDERS TU/E

RECENSIES
TO DYE FOR
IN-SIDE OF URBAN AFFAIRS

ADEMINADEMUIT

Herontwikkeling voormalig Van der Schoot pand

Ademinademuit blaast nieuw leven in een masculien Art Deco pand waar tot nu toe altijd een doe-het-zelf zaak in gevestigd was. Aan een open collectieve vide worden een kapper, een kledingzaak en een schoonheidssalon gehuisvest. Een nieuw kapsel kan leiden tot een nieuwe outfit en een schoonheidsbehandeling tot een nieuw haarkleur. In plaats van gescheiden ruimtes krijgt het programma daarom gestalte in de vorm van meubels, waardoor de drie ondernemingen in ruimtelijke zin eenvoudig vervlochten kunnen worden. Het wassen van de haren en het masseren van de hoofdhuid is een activiteit waarvan vereist wordt dat de klant dit uiterst ontspannen kan ondergaan; het liefst in een lekker zachte stoel. Het resultaat is een enorme fauteuil die geheel bekleed is met veerkrachtig rubber. De stoel is zo zacht en zo groot dat er twee mensen zittend gewassen worden terwijl er nog twee anderen tijdens het wassen heerlijk ontspannen languit op de leuningen kunnen liggen.

Uitgangspunt was dat alle wanden vrij zouden blijven, maar voor de plaatsing van een toilet is dit niet praktisch. De toilet op de tweede verdieping staat daarom tegen de achterwand terwijl de toiletruimte er twee meter van verwijderd is. Bij gebruik van de toiletpot wordt de toiletruimte middels een tunnel over de pot geschoven. Een zevental draai- en kantelbare kapperspiegels vormen samen een voyeursmachine die op caleidoscopische wijze blikken verstrooien en in een onverwachte hoek weer opgevangen.

De pashokjes van de kledingzaak zijn in de vide geschoven en worden omzoomd door twee metershoge kokers van stof. Het ophijsen en neerlaten van de gordijnen kan niemand ontgaan, waardoor de getoonde transformatie eenvoudig kan worden getoetst aan de kritische blik van andere klanten.
GERELATEERDE PROJECTEN

SPACEBAR
2000, EINDHOVEN, KLEINE BERG
BIESBOSCH MUSEUMEILAND
2015, WERKENDAM
BADSTEDE
2000, AMSTERDAM, JOSEF ISRAELKADE
SPEELTUINHUIS
2001, MUSEUM DE VALKHOF NIJMEGEN
ONS ETEN - DRINKEN
2002, EINDHOVEN, KERKSTRAAT

Bookmark and Share
Scan513_thu2.jpg
foto09_thu2.jpg
Scan512_thu2.jpg
Scan558_thu2.jpg
Scan569_thu2.jpg
Scan516_copy_thu2.jpg
Scan580_thu2.jpg
foto03_thu2.jpg
foto06_thu2.jpg
foto08_thu2.jpg
foto10_thu2.jpg
Scan509_thu2.jpg
Scan539_thu2.jpg
Scan550_thu2.jpg
Scan543_thu2.jpg
Scan548_thu2.jpg