Matrix woonelementen
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Bestaande en nieuwe plattegrond
LOCATIE
Eindhoven, De Regent
JAAR
1999
IN SAMENWERKING MET
Urban Affairs
PROGRAMMA
Woonruimte
OPPERVLAKTE
120 m2
OPDRACHTGEVER
A.J.C. Bartels

RECENSIES
SPRUITJES OM JE OREN
LUCHTIG APPARTEMENT VOOR EEN SINGLE
IN-SIDE OF URBAN AFFAIRS
ZEEZICHT
FALSE FLAT

AANRECHTBAD

Luchtig appartement voor een single

In het appartement zijn alle tussenwanden weggebroken waardoor er een continue ruimte ontstaan is. Het is niet langer in kamertjes vastgelegd waar geslapen en waar geleefd moet worden; bed en bank zijn voortaan uitwisselbaar. In samenspraak met de opdrachtgever zijn bestaande patronen en conventies in het wonen uitgekleed en ondervraagd.

Ontspannen in bad gaan vindt doorgaans plaats in een benauwde ruimte met uitzicht op een wasbak en een toilet. Het verplaatsen van het bad naar een andere ruimte levert nogal wat (leiding)technische problemen op. Er is echter een andere plek in de woning waar voorzieningen ten behoeve van warm water, afvoer en afzuiging ook aanwezig zijn: de keuken. Het ontwerp voor een zogenoemd aanrechtbad heeft gestalte gekregen in een bijna zes vierkante meter grote granieten slachttafel met een spoelbak, een kookplaat en een ligbad. De oven heeft een centrale plek in de ruimte gekregen en vervult de rol van open haard. De kraan kan zowel in de spoelbak als in het bad gericht worden. Een synthese tussen badkamer en keuken betekent een definitieve breuk met de conventionele plattegrond en daagt de bewoner uit in zijn woongedrag. Alledaagse handelingen worden in een nieuwe context geplaatst en leiden tot onvoorspelbare taferelen. Heerlijk genieten van het uitzicht vanuit het bad en ideaal voor totale ontspanning tijdens de afwas.

Uiterlijk en kleding spelen een zeer belangrijke rol in het publieke leven van de bewoner; zijn kleren zijn heilig voor hem. Een kledingkast die net zo breed en diep is als hij hoog is, wordt vrij in de ruimte gezet. Hierdoor ontstaat er een heiligdom, waar de bewoner zowel in rond als rondom kan lopen. Twee tegenover elkaar gelegen zijden van de kubus zijn ingevuld met levensgrote scharnierende spiegels die de blik periscopisch verplaatsen. Als in een winkel kan de bewoner zijn kleding uitzoeken en desgewenst een complete transformatie ondergaan.

Bergruimte is geconcentreerd in een tien meter lang dressoir van multiplex. Het meubel vormt een aaneenschakeling van meerder soorten kasten waaronder een servieskast, een linnenkast en een boekenkast. Onderscheid tussen deze kasten wordt gemaakt in de wijze waarop ze geopend worden; de deurtjes kunnen onder meer kleppen, scharnieren en vouwen. Iedere combinatie van geopende kasten levert een nieuwe plastiek op.
GERELATEERDE PROJECTEN

OOSTERLUWTE
2000, HOORN, J. MESSCHAERTSSTRAAT
BRABANT DREAMING
2002, NOORD-BRABANT
TRANSFORMATIE KERK
2003, EINDHOVEN, BERGMANNSTRAAT
WATERRIJK MEERHOVEN
2003, EINDHOVEN, MEERHOVEN
HUISJE BOOMPJE AUTOOTJE
2005, ROTTERDAM, HOOGVLIET

Bookmark and Share
pb_b18_thu2.jpg
concept_matrix2_thu2.jpg
pb_x18_thu2.jpg
pb_b8_thu2.jpg
pb_x25_thu2.jpg
pb_x10_thu2.jpg
pb_c10_thu2.jpg
pb_c9_thu2.jpg
pb_c26_thu2.jpg
pb_n36_thu2.jpg
pb_b28_thu2.jpg
PlatBestNie01_thu2.jpg