Model building
  
 Existing and new sections
  
 Model restaurant in the first floor
  
 Model café on the ground floor
  
LOCATION
Eindhoven, Kerkstraat
YEAR
2002
COLLABORATORS
Urban Affairs
PROGRAMM
Restaurant, bar, apartment
SURFACE
350 m2
STATUS
partly realized
CLIENT
H.E.M. B.V, Interbrew Nederland B.V.
WEBSITE
www.ons.nu

ONS EATING - DRINKING

Refurbishment restaurant - bar

In the new cross section of the building the housing is distinctive as a compact archetypal volume that short-circuits straight through the catering floors to the street. The sculptural staircase to the housing units dominates the interior of the café, but it is exclusively accessible to the residents. In this way the housing is present in the establishment and for the clients the question remains: what us the purpose of the staircase? On the second floor a washing-up kitchen, disconnected from the residential floor, creates a shaft thereby illuminating the rear areas of the first floor. The staircases are juxtaposed in such a way that the light pours through in front of the toilets in the basement.

The first floor is reserved for the more formal restaurant section. A small table with a chair on either side forms the basis of each restaurant arrangement and is considered here as a single piece of furniture. The synthesis of the table and chair forms an element that also defines the territory of the 'occupants'. The tables can be placed closer together without causing discomfort.
On the ground floor alcoholic beverages play the main role, but food is also served here. The café and restaurant converge here by combining the bar and the tables into a fourteen-meter long wooden table that incorporates diverse characteristic café and restaurant arrangements. This old table bar creates sitting accommodation and standing and lying opportunities for social and solitary eaters and drinkers. There is always adequate seating at the table bar because the manner of seating is only loosely defined. The height of the entire element is 90cm, a height precisely in between table and bar height and corresponding with the ideal working height. All manner of people draw up a chair. Staff, clients and the DJ transform the table bar into the embodiment of a 'One of us' atmosphere

RELATED PROJECTS

ADEMINADEMUIT
1996, EINDHOVEN, KLEINE BERG
BIESBOSCH MUSEUMEILAND
2015, WERKENDAM
BELOW GROUND LEVEL
1999, AMERSFOORT, DE ZONNEHOF
BATH STEAD
2000, AMSTERDAM, JOSEF ISRAELKADE
PLAYHOUSE
2001, MUSEUM DE VALKHOF NIJMEGEN

Bookmark and Share
totaal_thu2.jpg
3_dsn_ingekleurd_thu2.jpg
1eVerdiepi_thu2.jpg
BeganeGron_thu2.jpg
dscf0026_thu2.jpg