BRUGGENHOOFD NOORDEREILAND
  
 Noordereiland anno 1880
  
 Voormalige aanlanding spoorwegviaduct. Foto Jan Roovers
  
 Doorzicht naar de Hefbrug
  
 Zicht vanaf Maaskade
  
 Zicht vanaf bruggenhoofd
  
 Zicht vanuit park
  
 Axonometrie
  
 Verlichtingsplan
  
 Plattegrond
  
 Doorsnede
LOCATIE
Rotterdam
JAAR
2011
TEAM
Marco Vermeulen
Marcello Fantuz
Pavel Savine
OPPERVLAKTE
250 m2
STATUS
voorlopig ontwerp
OPDRACHTGEVER
Gemeenschap Noordereiland


NIEUWS
BRUGGENHOOFD NOORDEREILAND

BRUGGENHOOFD NOORDEREILAND


De aanleg van de spoorverbinding en het graven van de Koningshaven markeert een historisch moment in de economische en ruimtelijke ontwikkeling van Rotterdam. Hoewel de spoorbrug over de Nieuwe Maas inmiddels is vervangen door een tunnel, is het oorspronkelijke traject nog goed traceerbaar via de resterende spoordijk op het Noordereiland en de hefbrug over de Koningshaven. Het bruggenhoofd aan de Maaskade (samen met de spoordijk en de hefbrug gemeentelijk monument) biedt vanaf een mooie hoogte uitzicht op een van de drukst bevaren scheepvaartroutes in Europa. De verblijfskwaliteit is hier echter momenteel onvoldoende om de historische betekenis en de magie van deze plek ten volste te kunnen waarderen.

Het voorstel is om het bestaande hoogteverschil tussen de aanlanding en de spoordijk te overbruggen met traptreden van polyesterbeton. Hierdoor ontstaat een verhoogd auditorium voor ruim 150 personen met uitzicht op de Maas en de noordoever. Op het laagste niveau is een geabstraheerde kaart van de rivier en de spoorlijn in het beton gegraveerd, inclusief de aanduiding dat deze locatie 1000 km verwijderd is van de oorsprong van de rivier. Het auditorium is toegankelijk via kleinere traptreden waarin zich tevens verlichting bevindt. Het bestaande hekwerk (dat oorspronkelijk ook geen onderdeel is van het bruggenhoofd) wordt vervangen door een glazen plaat, waardoor het zicht op de rivier niet wordt verstoord. Het mogelijk gebruik van het auditorium is zeer divers. Het vormt een goede locatie voor een eerste kennismaking met de geschiedenis van de stad, zowel voor individuele bezoekers als voor groepen toeristen. Het kan ook incidenteel worden geprogrammeerd met muziek en theater, al dan niet in aansluiting met activiteiten in het aangrenzende park. Maar het is vooral een plek voor contemplatie en inspiratie voor bewoners en bezoekers van het Noordereiland.

Het auditorium krijgt een rechtstreekse verbinding met de Maaskade door middel van een sculpturale, cortenstalen trap. Vanaf de Maaskade gezien kadert de trapruimte de hefbrug en nodigt uit tot een bezoek aan de spoordijk. Eenmaal boven wacht een dankbaar perspectief op de spoordijk, de hefbrug en het park. Vervolgens kan de blik worden gedraaid en ontvouwd zich het perspectief op de rivier en de stad. Op een van de traptreden staat het woord ‘zuiden’ gegraveerd waarmee de trap als een naald in de windroos de locatie een positie geeft in de wereld en de historische betekenis van dit kruispunt van water- en spoorweg wordt benadrukt.

Bookmark and Share
kaart_1910_groen_thu2.jpg
historic_pic_thu2.jpg
view_hole_thu2.jpg
view_bottom_thu2.jpg
view_panorama_thu2.jpg
view_park_thu2.jpg
last_axo.png
nightimefalls.png
plan.png
section.png