Kaart Hoorn met de parkeertaferelen
  
 Openbare tentoonstelling op de locatie
  
 Buckeltransferium
  
 Onderwater parkeren
  
 Showroom
  
 Hoornsche Hop
  
 Visafslag
  
 Pretparkeren
  
 Sandwich parkeren
  
 Vuurtoren
  
 Hoornse Schans
  
 Openbare tentoonstelling op de locatie
  
 Openbare tentoonstelling op de locatie
LOCATIE
Hoorn Centrum
JAAR
1999
IN SAMENWERKING MET
Martijn Honselaar, Joep Mol, Paul Peters, Urban Affairs
PROGRAMMA
3.100 Parkeerplaatsen
OPPERVLAKTE
111000 m2
OPDRACHTGEVER
Architectuur Centrum Hoorn, Gemeente Hoorn Sector Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu

PUBLICATIES
LOODVRIJ

TENTOONSTELLINGEN
MOBILITY, 1ST INTERNATIONAL ARCHITECTURE BIENNALE
PARKEERTAFERLEN

RECENSIES
YOUNG ARCHITECTS IN THE NETHERLANDS

PARKEERTAFERELEN

Parkeeroplossingen voor historisch centrum

Zestig procent van de gebouwen in het Japanse Holland Village zijn een kopie van gebouwen uit de binnenstad van Hoorn. Ook van het origineel wordt momenteel een attractie gemaakt. Om de historische illusie te waarborgen, wordt de moderne realiteit zoveel mogelijk uit de binnenstad verbannen. Auto's worden daarbij systematisch uit het straatbeeld geëpileerd. Tegelijkertijd dient de binnenstad uit economisch oogpunt goed bereikbaar te blijven. De negen ontworpen parkeertaferelen tonen romantische parkeergelegenheden die een waardevolle aanvulling vormen op de openbare ruimte van de Hoornse binnenstad.


 • Buckeltransferium
 • Door het aanbrengen van een lichte profilering in het asfalt wordt het mogelijk om ongehinderd over de andere auto's heen van de film te genieten. Het schubbenlandschap is verrijkt met enkele skatevoorzieningen.
 • Onderwater parkeren
 • De arriverende automobilist duikt in feite het water in en komt terecht in een tweelaags parkeergarage. Als voetganger wordt hij vervolgens naar buiten geleid door een groene gloed en de geur van gras van het omlaaggevouwen Stationspark.
 • Showroom
 • Een autolift parkeert de auto zonder inzittenden, waardoor verkeersruimte overbodig wordt en een efficiënte verdiepingshoogte van 1,5 meter voldoet. Uitzondering hierop wordt gevormd door enkele dubbelhoge ruimtes die ingericht zijn als motelkamer.
 • Hoornsche Hop
 • Een romantische plek voor automobilist en voetganger. Door het bestaande grasveld over de weg heen te trekken wordt het uitzicht voor beiden toegankelijk zonder dat ze elkaar storen. De automobilist kan een romantisch tochtje maken langs de kust en zijn auto desgewenst direct aan het water parkeren.
 • Visafslag
 • Een weg vertakt zich tot een stelsel van doodlopende wegen die uitmonden in parkeerplaatsen die terugkijken op Hoorn. Deze parkeerhaven zal gebruikt worden door de nieuwe generatie Hoornse vissers die vanaf de motorkap hun hengel willen uitwerpen.
 • Pretparkeren
 • Aan het zandpad zijn een aantal super-de-luxe parkeerplaatsen geplaatst. Parkeren is hier doel op zich geworden. De zuidwestelijk georiënteerde houten vlonders vervormen van parkeerdek naar kleedcabine naar douchebak naar duikplank en zonneterras.
 • Sandwich parkeren
 • Door de parkeerplaatsen over elkaar heen te schuiven, kan de stoep verbreed worden. De autoweg wordt opgeknipt in twee éénrichtingsstraten die de parkeervoorziening over het hele traject begeleiden en de parkeerplaatsen onder visgraat toegankelijk maakt.
 • Vuurtoren
 • Bezoekers kunnen hier op spectaculaire wijze hun auto achterlaten. Bij iedere draai verruimt zich het uitzicht over het Markermeer en West Friesland. Als de avond is gevallen zullen de rondcirkelende auto's met hun breedstralende koplampen tot in Amsterdam te zien zijn.
 • Hoornse Schans
 • Arriverende auto's worden door de zwaartekracht afgeremd alvorens te parkeren op en onder deze schans. De garage reikt tot over het bestaande schoolgebouw, zodat er panoramadek wordt gevormd dat uitzicht biedt op de historische binnenstad. Bij het verlaten van de garage worden de auto's langszij uitgespuwd.

GERELATEERDE PROJECTEN

ROTTERDAM SUBZERO
2002, ROTTERDAM CENTRUM
POLDERPITSTOP
2000, SASSENHEIM, AFSLAG NOORDWIJKERHOUT,
FACILITY POOLING
2003, GELDERSE ACHTERHOEK
ZWEMBADBOOT
2004, NEDERLANDSE DELTA
PARKEERTOREN
2004, SITUATIELOOS

Bookmark and Share
plattegrond_resize_thu2.jpg
picture_2_dpi_300__thu2.jpg
buckeltransferium__thu2.jpg
onderwater_parkere_thu2.jpg
showroom_bord_thu2.jpg
hoornsche_hop_bord_thu2.jpg
visafslag_thu2.jpg
pretparkeren_thu2.jpg
sandwich_bord_thu2.jpg
vuurtoren_thu2.jpg
hoornsche_schans_thu2.jpg
visafslag___bui_bo_thu2.jpg
sandwich___bui_bor_thu2.jpg