WATERSPORTCENTRUM EN RESORT HELENESEE
  
 Impressie interieur
  
 Lokatie
  
 Ruimtelijke strategie
  
 Vakantiehuizen
  
 Masterplan Resort Helenesee
  
 Locatie entreegebouw en watersportcentrum
  
 Vierdeling van de activiteiten
  
 Waterlandschap
  
 Woud van kolommen
  
 Touwparcours
  
 Daklandschap
  
 Aanzicht
  
 Doorsnede
LOCATIE
Frankfurt a/d Oder
JAAR
2010
TEAM
Marco Vermeulen
Tim Aarsen
Roj Kanjanapanyakom
PROGRAMMA
verblijfsaccommodatie, indoor kanowildwaterbaan, tropisch zwemparadijs, wellness center
OPPERVLAKTE
22500 m2
STATUS
Concept

WATERSPORTCENTRUM EN RESORT HELENESEE


Nabij de Pools-Duitse grens, enkele kilometers ten zuiden van de stad Frankfurt a/d Oder, ligt de Helenesee, een voormalige bruinkoolafgraving die getransformeerd is tot recreatiemeer. Dankzij het heldere water en een de uitzonderlijke diepte van soms wel 90 meter is het meer erg geliefd bij onder andere duikers. In de zomerse maanden is het witte strand gevuld met duizenden dagtoeristen. Qua voorzieningen biedt de Helenesee thans weinig: een paar honderd kampeerplaatsen, een duikschool en een summier aanbod aan horecagelegendheden. Door Nederlandse investeerders wordt daarom een plan ontwikkeld voor een vakantieoord met 650 vakantiewoningen, 200 chalets, 1500 standplaatsen en een uitgebreid arsenaal aan voorzieningen en sportieve activiteiten.

Het masterplan van het resort is gebaseerd op de driedeling in verblijfsmogelijkheden: kamperen, luxe vakantiewoningen en gedeelde chalets. De woningen zijn zo gepositioneerd dat ze rondom even veel vrije ruimte hebben. Daarnaast is het uitgangspunt dat het (bezoekers-) parkeren zoveel mogelijk aan de rand van het plan, langs de toegangsweg, plaatsvindt. Vanuit elke woning is er een zo kort mogelijke loopverbinding naar de boulevard en het water. Langs de boulevard worden een aantal voorzieningen geclusterd, waaronder winkels, restaurants, sportvelden, een watersportcentrum en een duikschool. De voorzieningen worden aan de noordzijde voor bestemmings- en serviceverkeer ontsloten door een weg parallel aan de boulevard.

Het meest prominente gebouw is het watersportcentrum. Dit gebouw van 150 bij 150 meter huisvest een indoor kanowildwaterbaan, een tropisch zwemparadijs, verschillende watersportattracties als surfriders, skimboardbaan en lazy river, en een uitgebreid sauna- en wellness center. Het gebouw is helder van structuur en de klimatologische verdeling zorgt voor een duidelijke ordening van het programma. Samen vormen de attracties een sculpturaal waterlandschap dat een sterke visuele relatie heeft met het omliggende landschap en het meer.
Onder dit waterlandschap en verzonken in de grond bevinden zich installaties en wateropslag, maar ook het meer besloten deel van de sauna.
Ook het vegetatiedak is vormgegeven als een sculpturaal landschap en kan in de zomer gebruikt worden als zonnedek of klauterlandschap en in de winter als snowboardbaan.
Daarnaast sluit het levende dak goed aan bij de kruinen van het omringende bos en zal als habitat voor flora en fauna kunnen dienen. Via een aantal incisies in het dakvlak kan het daglicht tot diep in het gebouw binnentreden en zal het waterlandchap op onverwachte wijze en gedurende de dag telkens anders aanlichten.
De ruimte tussen het waterlandschap en het daklandschap zal worden ingericht als klimwoud. Deze analogie wordt versterkt door de variatie in kolomdikte en de onregelmatige positie van de kolommen die ontstaat door de structuur van het dak. Tussen de kolommen is een parcours van van touwbruggen gespannen. Behalve het zicht op het waterlandschap en het geluid daarvan zal de vorm van het dak een bijdrage leveren aan een bijzondere klimervaring.


Bookmark and Share
model_collage5_thu2.jpg
1011_fao_tot_01_thu2.jpg
strategic_map_thu2.jpg
350_map_thu2.jpg
masterplan_thu2.jpg
masterplan_fv_mod__thu2.jpg
iso_watersport_01_thu2.jpg
fao_modelimage_1_thu2.jpg
fao_modelimage_2_thu2.jpg
fao_modelimage_3_thu2.jpg
fao_modelimage_4_thu2.jpg
img_2286___a_thu2.jpg
smv_1011_profiel01_thu2.jpg