CATTLE BARN PETER VAN DE LAAR
  
 View from Kasterenseweg
  
 View from meadow
  
 Principle sustainability
  
 exploded view
  
 sections
  
 top: view north-east under: view north west
  
 top: view south-westunder: view south-east
  
 plan
LOCATION
Liempde
YEAR
2010
TEAM
Marco Vermeulen
Rutger Wirtz
PROGRAMM
Sustainable compost barn
SURFACE
1700 m2
STATUS
realisation 2011
CLIENT
Stichting Streekrekening Het Groene Woud

CATTLE BARN PETER VAN DE LAAR

Fully sustainable compost barn for milch cows

A compost barn is a type of barn where cows, unlike the conventional barn, are free to walk around and lie on a soft compost bed. The compost is regularly excavated and spread out onto the farm land. Besides increasing the well-being of the cows, this kind of stable is also very sustainable. The roof of the building is covered with solar panels and modelled for the optimum angle towards the sun. Storm water is collected and reused. Through its shape the barn visually integrates with the scenic and cultural historical landscape of “Het Groene Woud". The new barn will replace one of the existing barns.

The building has a floor area of 1665 m2 and a height of eight meters. To integrate this large volume within the existing landscape, the design is conceived as a series of five volumes that refer to the typology of a Flemish barn, a visually dominant element in “Het Groene Woud". Through segmenting, the volumes can be kept relatively small. The roof is partly (622 m2) covered with solar panels. By nodding the roof from the part were it is in the shade the height of the roof can be reduced to 8 meters. By cutting the roof oblique towards the landscape side and creating a green slope on the ground, a low horizontal volume arises that subtly fits its surroundings. A water basin integrated in the slope stores the storm water and is used as drinking water for the cows.

RELATED PROJECTS

METABOLISM WATERPOORT
2010, NOORDWEST BRABANT
PEPPELLAND
2019, BRABANT
KLAVERTJE 4 GREENPORT VENLO
2009, VENLO, HORST, SEVENUM, MAASBREE
LIVESTOCK MUSEUM BEERS
2019, BEERS
REGION OF THE FUTURE SOUTH HOLLAND
2019,

Bookmark and Share
img1_final_thu2.jpg
img1.png
section.png
expoloded_view_01_thu2.jpg
doorsnedes_01_thu2.jpg
aanzichten_03_04_thu2.jpg
aanzichten_03_03_thu2.jpg
plattegrond_compos_thu2.jpg