Badstede

Turks badhuis

Het meest opvallende element van het ontwerp is de glazen vitrine die op een veertien meter hoge granieten sokkel staat en die een diffuus licht uitstraal als ze zich heeft gevuld met de stoom van het Turkse bad. In het badhuis zijn de lockers zodanig geplaatst dat er afzonderlijke routes mogelijk zijn voor de komende, onreine, en de gaande, gereinigde, bezoekers. De sokkel kan worden gezien als de buiksteen en bevat onder meer het restaurant, de bioscoop, de sportzalen en de gebedsruimte. Voor de andere bad- en wasruimten zijn in de sokkel grotten en spelonken uitgespaard die van boven af, dus vanuit het eigenlijke badhuis, worden betreden. Een verticale uitsnede aan de zijde van het kanaal zorgt voor een intieme buitenruimte met een bubbelbad. De verschillende functies worden ontsloten vanuit het restaurant, een ondergrondse woestijnvlakte van fluweelbeton, dat zich op een glooiend vlak bevindt, boven de verdiept aangelegde installatieruimte.

jaar
2000

in samenwerking met
Urban Affairs

programma
Badhuis met restaurant, bioscoop, sportzalen en gebedsruimte

status
geselecteerd voor vervolgronde Prix de Rome

opdrachtgever
Prix de Rome Architectuur

website
www.prixderome.nl

more...
gerelateerde media
gerelateerde projecten