Museum De Ronde Venen

A new beginning

De Ronde Venen is a beautiful, historical example of our ever changing perception on landscape and nature. Formed as a mining landscape, it is now a highly appreciated cultural landscape with unique natural value. Man and nature have created this environment together. We want to express these two faces of the 'cultural nature' present here in the buildings and the layout of the museum. The flour plan is therefore a square, a reference to the geometric ratio of the former reclamation landscape. The roof, which seems cut out of the ground, folds into a more natural curve.

The new museum is not only about peat, it is made out of peat. The story of peat cutting already starts at the façade. It is made from blocks of pressed plants and sand; so-called BioBlocks, a form of young peat. The building looks like a large pile of peat that is drying in the sun. Or as a large, block of peat is just being lifted from the earth at two points. This image is reinforced by growing grass and local vegetation on top of the peat, the roof of the building.

The 'basic form' (archetype) of the building is visible from both the street and the water and intrigues the visitors. The form subtly emphasizes the special position that the building has in relation to the other buildings in the area. It forms a kind of inside-out hood where the gutter line is not around the roof, but diagonally across the roof. With this, the building expresses the opening of the interior space to the environment. It forms a sculptural object that joins as 'land art' and at the same time manifests itself in the surrounding landscape.

The sculptural roof is relatively simple in construction. All wood-laminated beams are straight, but are placed in such a way that a double-curved surface is created. The beams are laid on slender columns behind the façade that are linked to the frame styles. With this, they can also absorb the wind load of the facades and create the largest possible flexible space inside.

The storyline of the exhibition:
The aim of the museum is to introduce the visitor to the special history of De Ronde Venen and the way in which nature has acquired its current form, so that the visitor leaves the museum with (renewed) knowledge and is enthusiastic about this unique nature reserve. The exhibition takes place on the first floor of the museum.

year
2018

team
ir. Marco Vermeulen, ir. Bram Willemse, ir. Joyce Langezaal, Chiel Lansink

programme
Exhibition space, visitor center, restaurant, museum garden

status
Design completed

client
Foundation Museum de Ronde Venen

more...
The location: Vinkeveense Plassen
The location: Vinkeveense Plassen
Peat extraction in the Netherlands, one of the first energy landscapes.
Peat extraction in the Netherlands, one of the first energy landscapes.
Concept: 1: cutout of the landscape. 2: Lifting building above ground level. 3: Sculptural roof landscape. 4: Visibility towards and from the environment.
Concept: 1: cutout of the landscape. 2: Lifting building above ground level. 3: Sculptural roof landscape. 4: Visibility towards and from the environment.
Current situation / guidelines
Current situation / guidelines
Design of Museum de Ronde Venen
Design of Museum de Ronde Venen
Materialization
Materialization
Impression from the waterfront
Impression from the waterfront
Impression from the Herenweg
Impression from the Herenweg
Sustainability principles
Sustainability principles
Program & routing
Program & routing
Impression of the exhibition space
Impression of the exhibition space
related projects