The location: Vinkeveense Plassen
  
 Peat extraction in the Netherlands, one of the first energy landscapes.
  
 Concept: 1: cutout of the landscape. 2: Lifting building above ground level. 3: Sculptural roof landscape. 4: Visibility towards and from the environment.
  
 Current situation / guidelines
  
 Design of Museum de Ronde Venen
  
 Materialization
  
 Impression from the waterfront
  
 Impression from the Herenweg
  
 Sustainability principles
  
 Program & routing
  
 Impression of the exhibition space
LOCATION
Vinkeveen
YEAR
2018
TEAM
Marco Vermeulen
Bram Willemse
Chiel Lansink
Joyce Langezaal
PROGRAMM
Exhibition space, visitor center, restaurant, museum garden
SURFACE
800 m2
STATUS
Design completed
CLIENT
Foundation Museum de Ronde Venen

MUSEUM DE RONDE VENEN

A new beginning

De Ronde Venen is a beautiful, historical example of our ever changing perception on landscape and nature. Formed as a mining landscape, it is now a highly appreciated cultural landscape with unique natural value. Man and nature have created this environment together. We want to express these two faces of the 'cultural nature' present here in the buildings and the layout of the museum. The flour plan is therefore a square, a reference to the geometric ratio of the former reclamation landscape. The roof, which seems cut out of the ground, folds into a more natural curve.

The new museum is not only about peat, it is made out of peat. The story of peat cutting already starts at the façade. It is made from blocks of pressed plants and sand; so-called BioBlocks, a form of young peat. The building looks like a large pile of peat that is drying in the sun. Or as a large, block of peat is just being lifted from the earth at two points. This image is reinforced by growing grass and local vegetation on top of the peat, the roof of the building.

The 'basic form' (archetype) of the building is visible from both the street and the water and intrigues the visitors. The form subtly emphasizes the special position that the building has in relation to the other buildings in the area. It forms a kind of inside-out hood where the gutter line is not around the roof, but diagonally across the roof. With this, the building expresses the opening of the interior space to the environment. It forms a sculptural object that joins as 'land art' and at the same time manifests itself in the surrounding landscape.

The sculptural roof is relatively simple in construction. All wood-laminated beams are straight, but are placed in such a way that a double-curved surface is created. The beams are laid on slender columns behind the façade that are linked to the frame styles. With this, they can also absorb the wind load of the facades and create the largest possible flexible space inside.

The storyline of the exhibition:
The aim of the museum is to introduce the visitor to the special history of De Ronde Venen and the way in which nature has acquired its current form, so that the visitor leaves the museum with (renewed) knowledge and is enthusiastic about this unique nature reserve. The exhibition takes place on the first floor of the museum.

RELATED PROJECTS

PARKSTAD LIMBURG
2007, HEERLEN, KERKRADE, LANDGRAAF, BRUNSSUM, VOERENDAAL, SIMPELVELD, ONDERBANKEN
DELTASCENARIOS RIJNMOND-DRECHTSTEDEN
2011, RIJNMOND DRECHTSTEDEN
BRABANTSTAD 2040
2009, NOORD-BRABANT
WINERY & HERBS
2010, SCHIJNDEL NB
THE DUTCH MOUNTAINS
2018, VELDHOVEN

Bookmark and Share
bird_thu2.jpg
1_thu2.jpg
con1_thu2.jpg
xx_thu2.jpg
2_thu2.jpg
6_thu2.jpg
i2_thu2.jpg
i1_thu2.jpg
5_thu2.jpg
4_thu2.jpg
i3_thu2.jpg