1. LOCATIE/ 2. BERGMANNSTRAAT/ 3. JAN VAN DER NOOTSTRAAT/ 4. BREDEROLAAN
  
 1. BEGANE GROND/ 2. EERSTE VERDIEPING
  
 DOORSNEDEN
  
LOCATIE
Eindhoven, Bergmannstraat
JAAR
2003
IN SAMENWERKING MET
Urban Affairs
PROGRAMMA
Appartementen met parkeerkelder
OPPERVLAKTE
1240 m2
OPDRACHTGEVER
Circumflex Projectontwikkeling B.V

RECENSIES
METAMORFOSE VAN HET BESTAANDE

TRANSFORMATIE KERK

Van kerkgenootschap tot woongemeenschap

Het kerkgebouw is in 1955 door architect B.A. Schinkel gebouwd als plaats van samenkomst voor een kerkgenootschap. De kerk is geconstrueerd op een stramienmaat van 3,60m die in het ontwerp wordt overgenomen als beukmaat voor de woningen. Hierdoor ontstaan vier smalle woningen van 23 meter lang, de volle diepte van het perceel. De woonkamers van deze appartementen bevinden zich in het kerkvolume en zijn aan de voorzijde dubbelhoog zodat de oorspronkelijke kerkvensters het licht tot diep in de woning kunnen brengen. Buiten het kerkvolume versmalt het woonvolume om zoveel mogelijk licht te vangen in de woning alsmede in de parkeerkelder. In dit deel van de woning bevindt zich de keuken, deze vormt feitelijk de brug naar de achtergelegen, meer private vertrekken. Vanuit de keuken wordt niet alleen de woning gecontroleerd, maar kan ook zicht gehouden worden op de parkeergarage. In het verlengde van de keuken bevindt zich een gang die onder meer een slaapkamer ontsluit die terugkijkt op de woning. Een trap aan het einde van de woning biedt toegang tot een tweede slaap- of studeerkamer met aangrenzend dakterras. In het resterende deel van de kerk zijn twee bovenwoningen gesitueerd, ieder met een breedte van twee traveeën. Deze woningen zijn toegankelijk via de voormalige entree van de kerk. Ten behoeve van de bovenwoningen, wordt het dakvlak van de kerk aan weerszijden verrijkt met een serie kapellen. Deze kapellen grijpen nauwgezet in elkaar en zijn van dusdanige afmetingen dat ze samen het gehele dak opnieuw plooien en van een machinale ritmiek voorzien. De achtste woning is een volledig nieuw te bouwen volume direct boven de entree van de parkeerkelder.
De nieuwe woonkerk die samengesteld is uit oorspronkelijke en nieuwe elementen wordt uiteindelijk ingepakt in zink, waarmee het als een bouwlichaam een nieuwe architectonische identiteit verwerft.

GERELATEERDE PROJECTEN

AANRECHTBAD
1999, EINDHOVEN, DE REGENT
OOSTERLUWTE
2000, HOORN, J. MESSCHAERTSSTRAAT
BRABANT DREAMING
2002, NOORD-BRABANT
WATERRIJK MEERHOVEN
2003, EINDHOVEN, MEERHOVEN
HUISJE BOOMPJE AUTOOTJE
2005, ROTTERDAM, HOOGVLIET

Bookmark and Share
dsn_1_dropshadow_thu2.jpg
locatie_thu2.jpg
pltgrnd_tek_thu2.jpg
drsn_tek_thu2.jpg
collage_maq_thu2.jpg