Fotograaf N. van Onna
  
 Fotograaf N. van Onna
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
LOCATIE
Eindhoven, G. Rosemondtstr
JAAR
1998
IN SAMENWERKING MET
Joep Mol Architect, Urban Affairs
PROGRAMMA
3 Woningen
OPPERVLAKTE
530 m2
OPDRACHTGEVER
E.J.M. van Eerd

RECENSIES
WORKING THE PROGRAMME
DRIE IS NIET TE VEEL
WOORDEN ALS DADEN
IN-SIDE OF URBAN AFFAIRS
I NEVER PROMISED YOU A ROSEGARDEN
FALSE FLAT

ROSEMONDTSTRAAT

Waterdichte vrijgezellen woningen

Het project betreft drie woningen, gesitueerd in de loodsen van een vroegere stoomwasserij met bovenwoningen uit 1934. Het plan is een voorbeeld hoe in hoge dichtheid comfortabele woningen kunnen worden gerealiseerd in voormalige bedrijfsruimten achter de typische lintbebouwing van Eindhoven. De drie woningen zijn georganiseerd in drie zones die in de oorspronkelijke configuratie van ruimte terug te vinden zijn.

Woning 1 ligt in het achterste deel van de bestaande bebouwing. Op twee plaatsen wordt de karakteristieke binnenruimte aangetast. Allereerst is er de auto die op brute wijze de woonkamer binnenrijdt en met brandende koplampen de automobilist aankondigt. Halverwege de hal wordt in het dakleer een klein zwembad gedrukt dat als sanitaire ruimte fungeert. In feite wordt er nu in het dak gedoucht en bij een flinke zomerse stortbui hoeft de kraan daarvoor niet aan.

Woning 2 ligt ingeklemd tussen woning 1 en het blok met bestaande woningen aan de straatzijde. Door enkele balken van het aanwezige dak op te tillen, ontstaat er ruimte voor een hoogslaper en tevens een mooi dakprofiel dat extra lichttoetreding voor deze woning mogelijk maakt. Vanaf de gezamenlijke fietsenberging die aan woning 2 grenst, leidt een trap van stalen roosters naar het dakterras van het belendende pand met appartementen. In deze bitumineuze lus, in feite de goot van het dak, vormt zich een vijver waarin tien goudvissen hun levensgeluk beproeven.

Woning 3 is een nieuw volume van drie verdiepingen aan de straatzijde van het perceel. De slaapkamer is romantisch gelegen in een aluminium tuinhuisje aan het dakterras op de derde verdieping. Vanaf het dakterras kan via de verhoogde woonkamer de straat in de gaten worden gehouden.

De drie woningen geven gehoor aan het rond het perceel gelegen dichtbebouwde stedelijke binnenterrein: een landschap met dalen van grastuintjes en bergen van bitumen en grind. Het bestaande beeld wordt geïntensiveerd door meer geleding aan te brengen in de massa van de loodsen. Er wordt continuïteit bewerkstelligd door het gebruik van bitumineuze dakbedekking in de afwerking van daken en gevels van de drie woningen. Een rozenkas als badkamer, een tuinhuis als slaapkamer, een zwembadje als toilet, een goot als bijver en een bangkirai tuinhekje als doodvalbeveiliging sluiten naadloos aan op de aanwezige elementen in de naburige tuinen. Er wordt een setting gecreëerd die het midden houdt tussen een tuin en een gebouw.
GERELATEERDE PROJECTEN

HUISJE BOOMPJE AUTOOTJE
2005, ROTTERDAM, HOOGVLIET
AANRECHTBAD
1999, EINDHOVEN, DE REGENT
BRABANT DREAMING
2002, NOORD-BRABANT
TRANSFORMATIE KERK
2003, EINDHOVEN, BERGMANNSTRAAT
WATERRIJK MEERHOVEN
2003, EINDHOVEN, MEERHOVEN

Bookmark and Share
S_voorgevel01_thu2.jpg
S_voorgevel02_02_thu2.jpg
UA_3_NvO_kopie_thu2.jpg
UA_2_NvO_kopie_thu2.jpg
pb_buitentrap01_01_thu2.jpg
pb_dak01_01_thu2.jpg
S_dwe2_bathroom_thu2.jpg
pb_hoogslaper01_01_thu2.jpg
pb_achterruimte02__thu2.jpg
S_showview_auto_01_thu2.jpg
S_showview02_02_thu2.jpg
S_achterruimte01_0_thu2.jpg
S_woning3_thu2.jpg
alle_doorsn_thu2.jpg
doorsn01_thu2.jpg
05_thu2.jpg
04_thu2.jpg
02_thu2.jpg