Zicht vanaf toegangsweg Ekkersrijt
  
 Infrastructuur
  
 Situatie
  
 Entreegebouw axo
  
 Langsdoorsnede
  
 Vogelvluchtperspectief
  
 Zicht vanaf snelweg
  
 Zicht langs gebouw vanaf toegangsweg Ekkersrijt
  
 Zicht vanaf parkeerdek
  
 Dwarsdoorsnede
  
 Zicht vanuit restaurant op binnenplaats
  
 Zicht op motel
  
 Axonometrie van motelkamers
LOCATIE
Ekkersrijt, Son en Breugel
JAAR
2012
IN SAMENWERKING MET
Urban Xchange
TEAM
Marco Vermeulen
Ting Wen
PROGRAMMA
Restaurants, motel, retail, parking
OPDRACHTGEVER
Brainport Development
Provincie Noord-Brabant
Industrieschap Ekkersrijt

ENTREEGEBOUW EKKERSRIJT


De nieuwe aansluiting op de A50 heeft ervoor gezorgd dat het Werklandschap Ekkersrijt een centraal gelegen entreegebied heeft gekregen. Nagenoeg alle werknemers en bezoekers aan het Science Park, het Meubelplein en de overige delen van Ekkersrijt betreden en verlaten het gebied hier. De inrichting en programmering van dit gebied zijn bepalend voor de eerste en laatste indruk van Ekkersrijt. De herontwikkeling van dit gebied kan dan ook een flinke impuls geven aan de identiteit van Ekkersrijt als geheel en de transitie die het moet doormaken van functioneel bedrijventerrein tot aantrekkelijk werklandschap.

Wij stellen voor om de openbare ruimte van de entree te herontwikkelen tot verblijfs- en ontmoetingsplek in de vorm van een bijzonder en opvallend gebouw dat een icoon van het nieuwe Werklandschap kan worden aan de Brainport Avenue. Het ‘Entreegebouw’ fungeert als een soort lobby of vestibule van Ekkersrijt waar je tijdens kantooruren kunt
afspreken met collega’s of klanten om samen te lunchen of te vergaderen. Maar ook na werktijd om te dineren, te ontspannen of te sporten in afwachting van het oplossen
van de files. Het is ook de plek voor dagelijkse voorzieningen die het werken op Ekkersrijt aangenaam en comfortabel maken, zoals een kinderdagverblijf, een kapper en een supermarkt. Daarnaast is het de aangewezen plek voor overnachtingsmogelijkheden voor kort verblijf – een hotel of motel – en lang verblijf – short stay.

Door de verkeersafwikkeling anders en efficiënter te configureren ontstaat er een middenzone van circa 40 meter breed. Dit is voldoende ruimte om hier een markant entreegebouw te ontwikkelen met een lengte van circa 400 meter. Er wordt daarbij optimaal gebruik gemaakt van het aanwezige hoogteverschil. Het doorgaand verkeer van en naar Ekkersrijt wordt soepel langs het gebouw geleid. Automobilisten die vanaf de snelweg het entreegebouw bezoeken, blijven op hoogte en parkeren hun auto in een lusvormige parkeerstraat die over de hele lengte van het gebouw loopt. Aan het noordelijke einde van het gebouw is er de mogelijkheid om af te dalen en de weg te vervolgen naar een bestemming op Ekkersrijt. Hier bevindt zich ook een toegang tot de parkeerstraat voor bezoekers die juist afkomstig zijn van een locatie op Ekkersrijt. Bezoekers zonder bestemming Ekkersrijt kunnen op meerdere locaties teruglussen richting de snelweg.

De parkeerstraat omzoomt op hoogte een langwerpige, landschappelijk ingerichte ruimte. Onder de parkeerstraat bevinden zich meerdere fast- en slowfood restaurants, lunchcafés en kleinschalige retail- en servicevoorzieningen. Er bestaat voor automobilisten de mogelijkheid om eten te bestellen vanuit de auto door deze te parkeren bovenop het restaurant naar keuze nabij een eetlift of uitgiftepunt. Het is echter ook mogelijk om af te dalen naar het restaurant en hier het eten en drinken te nuttigen in of met uitzicht op het park. Voetgangers en fietsers kunnen vanuit Ekkersrijt via dit park deze voorzieningen ook eenvoudig bereiken. Doordat het park zeer goed bereikbaar is voor zowel langzaam als autoverkeer, maar tegelijkertijd wordt afgeschermd voor geluid, stank en wind, zou het uit kunnen uitgroeien tot een aangename ontmoetingsplek en locatie voor gezamenlijke evenementen.

De verdieping boven de parkeerstraat is gereserveerd voor verblijfsaccommodatie. Bij een deel van de hotel/motelkamers kan de auto direct voor het raam worden geparkeerd. De kamers variëren in grootte en comfort en een aantal zal geschikt zijn voor langduriger verblijf, bijvoorbeeld voor tijdelijke werknemers van bedrijven op Ekkersrijt. Daarnaast bevinden zich op deze laag collectieve voorzieningen zoals een auditorium en vergader- en conferentiefaciliteiten, maar ook bijvoorbeeld een sport- en fitnesscentrum. Het dak kan worden gebruikt als running track met een mooi uitzicht op Ekkersrijt en de omgeving.

Bookmark and Share
entrance_2.png
scheme_thu2.jpg
top_view.png
axon.png
1_section.png
bird_view_0.png
highway.png
outside.png
slope_2.png
2_section.png
interior.png
motel.png
x_motel.png