Maquette situatie
  
 Maquette zachte sculptuur
  
 Maquette harde sculptuur
  
 Maquette functies
  
 Maquette vloeren
  
 Maquette gevel
LOCATIE
Amersfoort, De Zonnehof
JAAR
1999
IN SAMENWERKING MET
Martijn Honselaar, Joep Mol, Paul Peters, Urban Affairs
PROGRAMMA
Tentoonstellingsruimte
OPPERVLAKTE
3500 m2
OPDRACHTGEVER
De Zonnehof, centrum voor moderne kunst

PUBLICATIES
LOODVRIJ

TENTOONSTELLINGEN
BENEDEN PEIL

BENEDEN PEIL

Uitbreiding paviljoen De Zonnehof

Beneden Peil
Uitbreiding De Zonnehof

Eens werd het Rietveld paviljoen idyllisch omzoomd door een lommerrijk park dat zich achter villa De Zonnehof uitstrekte. Begin jaren zestig werd het paviljoen overschaduwd door kantoren. Er is een diffuus binnenterrein ontstaan en het paviljoen is, haar geprezen schoonheid ten spijt, een van de dozen geworden. Het paviljoen is in 1959 gebouwd als tentoonstellingsruimte en huisvest De Zonnehof, het centrum voor moderne kunst. In Amersfoort is er behoefte aan een groter en completer centrum voor moderne kunst en De Zonnehof wil daarom uitbreiden met zo'n 3.500m2. Dit betekent verzevenvoudiging van het huidige gebouw! Op het plein is geen ruimte voor deze aanbouw zonder het bestaande paviljoen te overheersen.

Door het maaiveld plaatselijk ruim 20 meter te verlagen ontstaat er ruimte voor een kubusvormige uitbreiding van kunstgras. Deze afgeronde zwerfkei wordt losgehouden van de wanden en de vloer van de bak, waardoor er een sublieme ruimte onder ontstaat, waarin het gewicht voelbaar wordt. De klont onder de grond wordt als zodanig behandeld en naar hartelust uitgehold, gekliefd, doorboord en geschaafd, met als resultaat grotten, spelonken, schachten en tunnels. Maar doordat het plein onder het gebouw doorbeweegt blijft het in het midden of het hier gaat om een ondergronds berglandschap of een bovengronds mijnenstelsel. Daar komt bij dat de massa zich ook niet gedraagt als een gebouw met eenduidige afbakening van het interieur. Het is eerder een schakeling van expositiepaviljoens in een weelderige driedimensionale tuin, waarbij de bezoeker zich voortdurend van binnen naar buiten kan bewegen. Het vroegere park is als het ware opgefrommeld tot een groene prop en vormt nu de voortuin van het Rietveldpaviljoen. De Zonnehof is getransformeerd van paviljoen in park tot park met paviljoens.
GERELATEERDE PROJECTEN

SPACEBAR
2000, EINDHOVEN, KLEINE BERG
BIESBOSCH MUSEUMEILAND
2015, WERKENDAM
BADSTEDE
2000, AMSTERDAM, JOSEF ISRAELKADE
SPEELTUINHUIS
2001, MUSEUM DE VALKHOF NIJMEGEN
ONS ETEN - DRINKEN
2002, EINDHOVEN, KERKSTRAAT

Bookmark and Share
01___maq_ste_pro_0_thu2.jpg
03__ma_00_thu2.jpg
02___maq_gev_04vri_thu2.jpg
05___maq_gev_04_thu2.jpg
03___maq_gev_03vri_thu2.jpg
06___maq_gev_04_thu2.jpg